Jdi na obsah Jdi na menu
 


JATKA – ZABÍJENÍ NA BĚŽÍCÍM PÁSE

 

Každoročně lidé sní několik milionů tun hovězího a vepřového masa, tisíce tun kuřat. Toto je obrovská kopa masa. 20 milionů prasat, 2 miliony kusů hovězího dobytka a 300 tisíc telat musí každý rok zemřít. Zvířata se zabíjí pod velkým časovým tlakem, nepočítá se počet zabitých zvířat za hodinu, nýbrž počet zabití za hodinu. Zabíjení jako na běžícím páse. Týrání zvířat je v jatkách na denním pořádku. Zákon na ochranu zvířat, který zakazuje jejich zbytečné trápení, se v praxi ukazuje jako neúčinný.


Zabíjení prasat

 

 

Zabíjení prasat

Ráno, šest hodin na jatkách: Sotva hodinu se zabíjí. 120 prasat doposud, každých třicet sekund zemře jedno prase. Něco okolo čtyř set prasat sedí nebo leží na podlaze a čeká na smrt. Některá těžce dýchají, jiná leží vyčerpáním. Některá pojdou ještě dříve, než se dostanou řezníkům pod ruku. Nic neobyčejného. Statisíce prasat jsou chována v tmavých chlévech a po třech měsících jsou transportována za velkého stresu na jatka, takže není se čemu divit, když jim selže srdce.

Prasata přichází jednotlivě anebo skupinově. Protože jsou mimořádně stresovaná zápachem krve, hlukem strojů, snaží se často utíkat, či se vzpírají. Proto jim řezníci uštědřují kopance, či rány holemi, aby zvířata mohla být dopravena až na místo popravy.


Umrtvování elektrickými kleštěmi


Napětí v kleštích se pohybuje mezi 70–90 volty a kleště musí být drženy skutečně 30–40 sekund na krku zvířete, aby bylo bezpečně omráčeno. Praxe však vypadá jinak. Během velkého spěchu se na toto nebere ohled.

 

Prasata se nejdříve umrtvují elektrickým výbojem. Na jatkách se k tomu používajíspeciální kleště. Tyto kleště se pokládají na krk prasat. Když elektrický výboj projde jeho tělem, zvíře zůstane ve strnulém stavu.

Takto zvíře zůstává zhruba 30 sekund. Během tohoto času musí být zabito. Je pověšeno za nohu hlavou dole. Další pracovník na jatkách mu rozřízne krk. Zvíře umírá tak, že vykrvácí. Ostatní prasata toto vše vidí. Můžeme se jen dohadovat, zda chápou, co se děje, jedno je však jisté. Jejich strach je vidět. Zvířata často zpanikaří a opět musí přijít na řadu kopance a rány holí. Protože se umrtvování děje ve velkém spěchu a časové tísni, jsou občas kleště přiloženy na tělo prasete příliš krátce, či na špatné místo. Zvířata potom, když jsou zavěšena za nohy, krkem dolů, se probírají s hlubokými řeznými ranami v krku, škubají sebou a křičí bolestí.

Napětí v kleštích se pohybuje mezi 70-90 volty a kleště musí být drženy skutečně 30-40 sekund na krku zvířete, aby bylo bezpečně omráčeno. Praxe však vypadá jinak. Během velkého spěchu se na toto nebere ohled.

 

Vysoké elektrické napětí: 700 prasat za hodinu

Zvířata jsou umístěna na běžící pás a jsou umrtveny pomocí přidržení jejich hlavy mezi dvěma elektrodami pod napětím 500 voltů.


Trend racionalizace vedl již v 70 letech k vývoji plně automatizovaných omračovacích zařízení. Tyto jsou však velmi drahé a velmi vzácné. Zvířata jsou umístěna na běžící pás a jsou umrtveny pomocí přidržení jejich hlavy mezi dvěma elektrodami pod napětím 500 voltů.

Takto automatizovaný provoz je schopen umrtvit 700 prasat za hodinu. Ovšem často nastávají poruchy při takové automatizaci, takže se stává, že občas selže napětí, či se prase jednoduše nedostane pod elektrický výboj. Na konci běžícího pásu je pak pověšeno za nohu při plném vědomí.

Udušení v plynové komoře

Tuto proceduru praktikuje pouze málo jatek. Při této metodě jsou zvířata vystavena účinkům CO2 plynu. Někteří kritikové této metody poukazují na velké utrpení zvířat při dušení.

 

Podřezávání je ruční práce

Snaha o to, usmrtit co nejvíce zvířat v co nejmenším čase není nové. Již v roce1870 bylo poprvé pověšeno prase za nohy na běžící pás, aby mohlo být podřezáno a vykucháno. Toto se stalo ve státě Cincinnati/USA, kdy byl běžící pás poprvé použit.

Na rozdíl od umrtvení se ještě nepřišlo na to, jak zautomatizovat zabíjení. Podřezávání zvířat zůstává na každých jatkách ruční prací a je záleží pouze na zručnosti a svědomitostí řezníků. Dle zákona zde nesmí řezníci tuto práci vykonávat stále. Čas jsou peníze. Zkuste se zeptat řezníka na jatkách na toto: "Myslíte, že zvíře nic necítí?". Ukazuje na prase, kterému právě uříznul nohy a lakonicky odvětí: "Svině ještě něco cítí, musím pokračovat..." a řeže dále.

Ptali jsme se, zda-li se někdy ve spěchu zapomene podříznout prase. "Ano, někdy se to stává", odpovídá řezník. Pokud se toto stane zvířeti, potom se zaživa utopí ve spařovací lázni. Od 5 do 9 je toto typický obrázek z jatek. 500 prasat již visí v chladící místnosti. Muži od krve mají přestávku na svačinu. Sedí ve své šatně, od krve, a svačí své obložené chleby. Maji 20 minut přestávku. Po této následuje další zabíjení. Jako další přichází na řadu hovězí dobytek a telata.

 

Po prasatech: hovězí dobytek a telataZvíře je posléze zavěšeno, stejně jako prase, hlavou dolů a umírá vykrvácením.

Zvířata přichází na jatka často na pokraji svých sil a vysílená po dlouhé cestě. Mají za sebou dlouhou cestu, plnou utrpení. Jatka často nakupují zvířata ze vzdálených míst, aby zaplnila svoji kapacitu. Z nákladního auta se žene dobytek skrze vykládací rampu na jatka. Jedna kráva vychází na rampu a nešťastně si poraní nohu. Je omráčena a pomocí zdvižného vozíku odvezena na jatka.

Po vyložení jsou zvířata naháněna na jatka. Ty se vzpírají, proto jsou jim uštědřovány rány do obzvláště citlivých míst, jako jsou oči, či nos. Potom jsou zvířata nahnána to tzv. omračovacích boxů. Nahoře stojí pracovníci, kteří zvířata omračují pomocí speciálních nástrojů.

Zvířata se umrtvují vstřelením kovového kolíku do mozku. Je jasné že pracovníci musí mířit velice přesně, protože zvíře má na vrcholu své hlavy slabší lebku. Pokud je toto provedeno precizně, je tento způsob akceptovatelný, ovšem není zcela bez utrpení.

Zvíře je posléze zavěšeno, stejně jako prase, hlavou dolů a umírá vykrvácením. Pokud pracovník ve velkém spěchu neprovede toto omráčení dobře, zvíře se často probírá a někdy toto musí být i čtyřikrát opakováno.

 

Ovce a hovězí dobytek: zabíjení bez omráčení

Ovce

Zabíjení pomocí tohoto způsobu se děje bez předchozího umrtvení. Tyto metody praktikují zejména Mohamedáni a Židé. Takovéto zabíjení lze považovat za týrání zvířat.

Jak zabíjí Mohamedáni a Židé (při příležitosti oslav svých svátků)

Tři muži povalí ovci na zem a klečí na ní. Řezník musí najít na krku zvířete hrdlo. Potom musí rychle, dobře a precizně proříznout hrdlo. Zvíře zažívá nepředstavitelné bolesti. Vstát nemůže, protože na něm klečí dva muži a třetí má nohu na krku. Začne téct potok krve. Zvíře se vzpírá a žije ještě půl minuty. A takto jich umírají spousty.

Hovězí dobytek

Výroba masa jako na běžícím pásu. Oblíbeným artiklem jsou i zvířecí děti - telátka.

Zvíře je povaleno na záda. Pro zvíře toto není nic příjemného a zažívá velký strach. Posléze je mu rozříznuto hrdlo. Dle zjištění veterinářů hovězí dobytek je po tomto "zákroku" stále 25 - 30 sekund při vědomí, až do vykrvácení. Samotné rozříznutí je pro zvíře nesmírně bolestivé. Navíc, ne vždy se podaří provést proříznutí hrdla na první pokus. Tudíž se toto musí opakovat, což zvíře přivádí do obrovské agónie bolesti.


Vyžadují náboženské nauky zabíjení?

Ve Švédsku, Norsku a Novém Zélandu je takové zabíjení bez předešlého umrtvení zakázáno. Zato však v Německu se toto praktikuje. Vyznavači islámu a židovského náboženství se odvolávají na právo svobodného náboženského vyznání. V zákoně na ochranu zvířat není žádná směrnice. Nachází se však pár myšlenek v Talmudu (židovská bible) a v Koránu (islámská bible), že pokud se zabíjí zvíře pro lidskou potřebu, musí být jeho zabití učiněno všemi možnými prostředky co nejméně bolestivé. Je zarážející, že pokud se s vyznavači židovského či muslimského náboženství začne na toto téma vést diskuse, velice rychle se stočí místo tématu "zabíjení" na téma "antisemitis
mus", což nevede k cíli.

 

Také kuřata umírají na běžícím páse

Několik milionů kusů kuřat, krůt, hus a kachen ročně zemře díky rostoucí chutí Čechů na drůbeží maso.

Několik milionů kusů kuřat, krůt, hus a kachen ročně zemře díky rostoucí chutí Čechů na drůbeží maso. Nikdy nebyla spotřeba drůbežího masa tak vysoká. Díky tomuto se musí čím dál tím více a rychleji produkovat kuřecí a další maso. Okolo 40.000 kusů kuřat zemře denně v drůbežářských závodech. Jen málo firem je ochotno poskytnout informace o způsobech chovu a zpracování kuřat a kvalitě takového masa. Jak řekl jeden ředitel takového závodu: "Lidi chtějí tyhle krámy žrát a ne ptát se na jejich původ…" Jeden z mnoha náklaďáků přijíždí na rampu. Veze 6.000 kuřat, po deseti v plastikových přepravkách velikosti bedny od ovoce. Jsou to trpící stvoření, která posledních 15 měsíců žila v těsných prostorách velkochovů. Jenom při nakládání na nákladní auto a během transportu viděli slunce. Po prve a naposledy v životě. Když nákladní auto dorazí, trvá to nejvýše hodinu, než je těchto 6000 kuřat po smrti. Zvířata panicky přebíhají z jedné strany přepravního boxu na druhou. Některé křídlo, či nožka se zláme. Toto však u kuřat, určených na polévku nehraje žádnou roli. Posléze jsou kuřata zavěšena za nožky na držadla krky dolů.

Nejdříve jsou zvířata omráčena - hlavičky jsou ponořeny do vody, kde je elektrický proud. Některá kuřata jsou však malá, či čilá tudíž do vody nedosáhnou, anebo se jí vyhnout a jsou při plném vědomí. Dále kuřata čekají elektrické nože, které podříznou krčky. Potom přichází na řadu rotující nože, které oddělí krk od těla. Kuřata umírají, stejně jako všechna ostatní užitková zvířata, vykrvácením. Někdy se kuře vyhne elektrickým nožům, zde potom přichází na řadu pracovník, který jej podřízne ručně. Při zabíjení několika tisíc kuřat denně je pravidlem, že některá zůstanou při dalším zpracování živá.

 

Technicky perfektní smrt?

Ještě se nikdy nepodařilo průběh zabíjení perfektně zautomatizovat. Podniky se snaží co nejvíce vyloučit lidský podíl práce při zpracování kuřat. Kuřata jsou například automaticky dopravována na pohyblivý pás, ale kuřata musí být zavěšována ručně.

Nastává ovšem otázka, co je pro zvíře větším utrpením? Zda-li plně zautomatizovaný provoz, či provoz s přítomností lidí. Jedno však mají tyto dva provozy společné. Velký časový tlak a nedokonalá

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Židé versus islám

(Skyr, 11. 9. 2011 16:47)

Myslel jsem , že Židé už toto nedělají od narození Krista. Zvířata obětovali před jeho příchodem, tedy ve Starém zákoně. Islám tohle praktikuje pořád.

Re: Židé versus islám

(jana, 16. 12. 2017 21:50)

Židi hlavně prasata vůbec neji.
Ale co cekat od člověka,kterej pouziva termíny jako "islamska bible"

???????????

(Hana, 15. 4. 2012 15:38)

Je pravda, že to co probíhá na jatkách je příšerné a ačkoliv maso jím, protože jsem ve vývoji, tak doufám že s tím jednou přestanu. Ale zajímalo by mě, kolik lidí z těch co tu píšou o tom jak je to odporné nejedí maso. Řekla bych že ho jedí skoro všichni. Tím že ho jíte se na tom podílíte úplně stejně jako řezníci na jatkách.

Re: ???????????

(Doplňík, 4. 10. 2015 23:32)

Já ho opravdu nejím :) Obilovina s luštěninou(5:1) tvoří úplnou bílkovinu, takže maso absolutně není třeba (k vývinu) B12- v m.řasách a fermentované zelenině........Délka našich střev v porovnání s délkou našeho těla je jako u všech bíložravců. Když dáte dvou nebo tříletému dítěti do kočárku jablko a živého králíčka, s čím si bude hrát a co sní???...hmmm?

Re: Re: ???????????

(Odpůrce, 6. 2. 2016 14:23)

Maso, bylo, je a bude potřeba pro správný chod našeho těla...krávo !!

Re: Re: Re: ??????????? Re: Odpurce

(Xav, 14. 3. 2016 22:56)

Telo nam funguje i bez mrtvol.


Re: Re: Re: ???????????

(smrtislamu, 27. 7. 2017 12:07)

Co ji nadáváš zmetku! Jatky jsou a budou genocida!

O jatkách

(Lenka, 13. 5. 2010 21:05)

Opravdu by to chtělo lépe se informovat. Opravdu miluju tyhle lidi, co neví o čem píší, jen šíří zprávy o tom, jak se na jatkách hromadně týrají zvířata a při tom jatka viděl ztěží z dálky. Jatka dnes procházejí neuvěřitelnou veterinární kontrolou. Pravdou rovněž zůstává, že poptávka po masných výrobcích je neuvěřitelná a na jatkách se opravdu zabíjí jak na běžícím pásu (tedy jak na jakých - existují i malá jatka, kde se zabíjí třeba 20 ks hovězího týdně a někdy na domácí porážku). Sama jsem navštívila jak malý provoz, tak velký a vše viděla na vlastní oči, takže vím, o čem mluvím.

Re: O jatkách

(Raadka, 30. 9. 2016 1:58)

KONTROLOU...? aha, tak to budete nejspíš vy kdo ta jatka viděl z dálky. Realita je zcela jiná a to,co se na jatkách děje je hnus nejvyššího kalibru.Každý masožravec by se tam měl povinně podívat,strávit tam den a pak říci,zda má na maso ještě chut. To co zde podsouváte je trapný alibismus.

Re: O jatkách

(smrtislamu, 27. 7. 2017 12:04)

Nevíte nic, jatky jsou to samé co koncentrační tábory. Jediná jistota je smrt, kterou předchází týrání. Každý má možnost si vybrat, zda tohle bude podporovat a jíst maso. Myslím, že 90 % z těch, kdo navštívil jatky, se stane vegeteriánem.

Nepřirozené?

(Pepa z depa, 5. 5. 2016 6:35)

Zdravím všechny,
zajímalo by mě kolik lidí veganů a bůh ví čeho si vypěstuje vlastní zeleninu pro to, aby dokázal po celý rok na ní žít... Myslím, že jich tu moc nebude. Možná dokonce ani jeden člověk, který si toto přečetl. Dále by mě také zajímalo kolik z nich si nakoupí proteiny a podobné věci pro "zdravé" žití v obchodech nebo na internetu. Zároveň určitě všichni veříte co vám do těch prášků dávají. Vemte v úvahu jak dlouho lidi žijí a jak dlouho se někdo dokázal stravovat pískem rozmixovaným s kukuřicí... Proberte se ;)

Re: Nepřirozené?

(Karel Sedláček, 30. 5. 2017 15:39)

Tak za prvé být vegan neznamená žít zdravě jak si spousta lidí myslí a zadruhé nejedí jen zeleninu a ovoce ale spoustu jiných věcí. Až budeš příště psát podobný komentář tak si o tom něco zjisti a neptej se na článku o jatkách

Vlastní je dobré

(Hanka78, 28. 12. 2016 21:56)

No když to tady čtu jsem velice ráda, že si zabíjíme doma. Jsem masožravec každým coulem a proto zabíjíme nejen prasata a ovce, ale i býčky. Vždy tak, aby jsme se v rodině mohli podělit a mohli vařit. Potřebovali jsem však poměrně dost věcí jako jsou přepravky, folie a pytlíky. Vše potřebné jsem pořídili na obalove-materialy.cz. Jinak jsem si dokonce pořídili i drůbež, takže již nebudu muset kupovat ani kuřecí a krůtí maso.

Jsem řezník

(Tomáš Jedno, 19. 5. 2016 7:23)

Zdravičko, jsem řezník na jatkách a je mi 21let..pracují teprve ani né měsíc a chtěl bych vám říct že to co se děje na jatkách je jako v hororu, ale člověk maso potřebuje a kdyby ho neměl, tak by člověk neměl žádnou sílu..tedy moje filozofie zní..chce-li člověk být silný, musí jíst maso aby měl sílu zabít další partií prasat ;)

Re: Jsem řezník

(Petra, 16. 9. 2016 17:50)

Sílu lze získat i z jiných potravin než z masa!!

Petice

(A, 14. 3. 2016 9:44)

Prosim sdilejte to dal http://www.petice24.com/konec_medvdich_farem

Zvrácenost

(An, 9. 3. 2015 9:26)

Jsem vegetarián a je mi z toho špatně.Tohle je jen můj názor ale nechápu jak člověk může vzít život žijícímu tvorovi a ještě mít z toho radost. Člověk zavraždí ročně milion zvířat brutálním způsobem jen aby se nažral. Proč by člověk měl být zvířatům nadřazený ? Člověk většinou nežere psy tak proč žere prasata, krávy, dřůběž atd. Všechno to jsou zvířata, která žila, dýchala a běhala stejně jako my. Měla bušící srdce, které člověk taky dokáže sežrat.
Vy byste chtěly být bezbraná zvířata, která někdo brutálně zabije a pak je sežere ? Některým lidem bych přála to zažít. To už pomalu rovnou můžu sníst člověka nevidím v tom rozdíl.




Re: Zvrácenost

(Doplňík, 4. 10. 2015 23:19)

Být vegetariánem tomu zas tak nepomůžete. Krávy v mlékárenském průmyslu uměle oplodní, nechají je porodit, tele jim vezmou (strašný řev) a 3x denně je dojí ,,dosucha"... Vemeno jim následně hnisá a stroj to nepozná- ten dojí... Stejně jako psí mléko nepotřebujeme, ani to kravské ne... Dobrou chuť!

Re: Zvrácenost

(teri, 14. 2. 2016 0:08)

Přesně tak!!

Domácí zabíjačka

(Lucka, 13. 1. 2016 7:48)

Jako asi takhle. Já jsem masožravec, nevím jestli je to polehčující okolnost, protože to zvíře musí umřít tak jak tak, abychom ho mohli sníst...Ale když vidím ty záběry nahoře tak to asi děláme humálněji...Nevím...Každopádně maso se jí odpradávna a například prasata se chovají pro to, abychom je snědli...Je to každého věc. A nemám ráda lidico vnucují svénávyky jiným! Každopádně já jsem původně hledala jen nějaké přepravky na maso a nakonec jsem našla:http://www.obalove-materialy.cz/plastova-prepravka-na-maso-e1-600-400-125-mm-50-ks/d-1515 tak doufám, že to bude kvaliteA A POSLOUŽÍ NÁM NA HODNĚ LET...



 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA